HTML

Szentpétervár 2008

Kedves olvasóim! Köszönöm a biztató hozzászólásokat, kommenteket! Írjatok, kérdezzetek bátran! Azoknak, akik még nem használták a GoogleMaps-et: a beillesztett műholdképek nagyíthatók / kicsinyíthetők (a térkép bal felső sarkában látható vezérlő gombokkal (+/-)) és az egérrel mozgatni lehet minden irányba! Több pontot fogok megjelölni rajtuk, amelyekre rá lehet kattintani! Így láthatjátok, hogy hol lakom, hova járok suliba és hol strandolok :) Mindez elérhető a Linkblogból is, ezen szövegdoboz alatt kb. 15 centivel :)

Friss topikok

  • Fertótám: Kati, ugye szólíthatom így? 1972-ben voltam hét hétig Szentpéterváron, építőtáborban. Nem sokat do... (2016.05.28. 16:13) Puskin múzeum
  • Petyerburg: Kedves Sándor! Örülök, ha kedves emlékeket idézett a blog. Hajóépítő Egyetem? Nem semmi! Kati (2015.05.22. 12:15) Novgorod
  • Néne: Katikám boldog születésnapot kívánunk Nénéék (2008.07.28. 15:25) Munkanap
  • Csuti: Mostmár borzasztóan haragszok magamra, hogy nem férek el a bőröndödben :))) Csók, Hugi (2008.07.28. 11:34) Sablino
  • Tamás Katalin: Szia Katám! Atitól tudom, hogy hol és mit csinálsz.Ez nagyon jó, akár publikálhadnád is, olyan cso... (2008.07.21. 18:25) Találkozó Olgával

Puskin múzeum

2008.07.22. 19:18 Petyerburg

A július 22-e utáni első vasárnap Szentpéterváron a Tengerészet (háborús tengeri flotta) napja (gyeny vojennomoszkovo flota). Elkezdtek kirajzani a hadihajók és tengeralattjárók a Névára. Meglehetősen félelmetes.

Ma elmondta a tanárnőm, hogy miután elolvastuk a babonákról szóló szöveget (amikből egyébként nagyon-nagyon sok Magyarországon is él), otthon vacsoránál leesett két villa, és még aznap két nőnemű vendége érkezett. Ilyen az élet, szerintem csak hinni kell benne, és teljesül.

Hétfőn suli után a Puskin-ház múzeumba mentünk Orianne-vel és Teodórával. Maga a ház gyönyörű, a Mojka mellett található, a július 9-i bejegyzésben látható róla kép. Nagyon rendbe van hozva kívül-belül, belül a korabeli bútorok és a költő és családja személyes használhati tárgyai közül néhány.

Bejutni nem volt egyszerű, mert azt mondták, hogy előre be kell jelentkezni, vagy kétszáz rubel még orosz diákkal is, és kötelező az magnós idegenvezetés. Ezen elgondolkodtunk, hogy elég sok, még Peterhof is olcsóbb volt, és öt perc elteltével újra megpróbálkoztunk, hogy mi mégsem szeretnénk bejelentkezni, hanem inkább most bemennénk. Ekkorra az ár lement 10 rubelre, plusz 100 rubel idegenvezetés. Így 110-ért már úgy éreztük, szinte ingyen van, és bementünk.

Mint mondtam a ház, a berendezés nagyon szép, a vezetést gyönyörű angolsággal mondta fel egy úriember. Az egyetlen - de elég komoly - negatívum az volt, hogy Puskin életéről, munkásságáról, műveiről alig tudtunk meg valamit, mert végig csak a haláláról beszéltek. Tény, hogy ebben a házban hunyt el a művész 1837 januárjában, miután párbajra hívta d'Anthes grófot, valami szerelmi háromszög (féltékenység) és rosszhírkeltés miatt. Ha jól sejtem a párbaj szabályait, akkor d'Anthes korábban lőtt, mint ahogy szabályos lett volna, de mindez lényegtelen. A magnóból végig síri hangon, mintha a halotti búcsúbeszédet hallgattam volna. Kicsit lehangoló.

Azért annyit megosztok az Olvasóval, hogy Puskin 1799-ben született Moszkvában, de több évig élt Szentpéterváron. Ebben a házban 1836 őszétől haláláig lakott feleségével, Nataljával, négy kicsi gyermekükkel és felesége két (csúnyácska) testvérével, akik férjet keresni költöztek ebbe a városba.

Puskinnak voltak pénzügyi gondjai, elég sok adóssága, de ez nem látszik a házon. Gyönyörű bútorok, festmények, tágas, világos szobák, 4500 kötetes könyvtár a dolgozószobában.

A múzeumot összességében ajánlom, de csak utána (előre) olvasással, és utána a közeli cirkuszba váltsunk jegyet, lehetőség szerint.

Mi nem mentünk a cirkuszba, viszont jegyet váltottunk. Orianne a vasárnapi Hattyúk tavára vett jegyet a Marinszkij színházba, ami talán a leghíresebb Szentpéterváron (meg a világon is híres). Egyelőre én megvettem a Gogol Bordello jegyet szerdára, mert már közel van.

Utána átsétáltunk a Mihajlovszki kerten és eljutottunk a Nyári kertbe, ahol leültünk és Orianne házi feladatot, én meg blogot írtam. Orianne egyébként el van keseredve, mert a házi nénije nem túl jó fej, rasszista és ha fél nyolc után megy haza, akkor nem kap vacsorát, vagy csak valami rossz kaját, a reggeli porból készülő műkaja (mondjuk a reggeli nálunk sem túl változatos), és ha este menne valahova, nem kap kulcsot és tízig (?) haza kell érnie. Borisz valamiért nem segít neki, hogy elköltözzön más családba. Nade ez a csaj művész, lehet, hogy kicsit túloz.

Nyolc körül kezdett hideg lenni és látszott, hogy esni fog, úgyhogy hazaindultunk. Mint sokszor, most is megkérdeztek tőlem valamit az utcán, hogy merre van. Most először értettem a kérdést, sőt válaszolni is tudtam, mivel az Aurórát kereste a lány,ami pont ott van, ahol lakom. Kicsit zavarban volt, mert mint említettem több hadihajó van már a Néván, így nem tudta, melyik, hol van a híres Auróra cirkáló. Nos, útbaigazítottam valakit oroszul. 

2 komment

Címkék: utazás orosz gogol bordello oroszország szentpétervár auróra puskin puskin múzeum tengerészet napja

A bejegyzés trackback címe:

https://petyerburg.blog.hu/api/trackback/id/tr43580486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán Mária 2008.07.24. 13:04:24

szia Katikám!

BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNUNK !

Gratulálunk a blogodhoz, nagy élmény nekünk is, nemcsak neked, olyan beszámolókat és fotókat láthatunk, hogy felér egy virtuális utazással számunkra.
Vigyázz magadra és sok-sok puszi az Orbán családtól

Fertótám 2016.05.28. 16:13:26

Kati, ugye szólíthatom így?
1972-ben voltam hét hétig Szentpéterváron, építőtáborban. Nem sokat dolgotunk, annál többet láttunk, és történt velünk. Van kedve eszmét cserélni, nosztalgiázni? képeim is vannak, sajnos kevés, és rosszabb minőségű, mint az öné.
Még kétszer visszatértem. Ön is?
Tisztelettel
F.
süti beállítások módosítása