HTML

Szentpétervár 2008

Kedves olvasóim! Köszönöm a biztató hozzászólásokat, kommenteket! Írjatok, kérdezzetek bátran! Azoknak, akik még nem használták a GoogleMaps-et: a beillesztett műholdképek nagyíthatók / kicsinyíthetők (a térkép bal felső sarkában látható vezérlő gombokkal (+/-)) és az egérrel mozgatni lehet minden irányba! Több pontot fogok megjelölni rajtuk, amelyekre rá lehet kattintani! Így láthatjátok, hogy hol lakom, hova járok suliba és hol strandolok :) Mindez elérhető a Linkblogból is, ezen szövegdoboz alatt kb. 15 centivel :)

Friss topikok

  • Fertótám: Kati, ugye szólíthatom így? 1972-ben voltam hét hétig Szentpéterváron, építőtáborban. Nem sokat do... (2016.05.28. 16:13) Puskin múzeum
  • Petyerburg: Kedves Sándor! Örülök, ha kedves emlékeket idézett a blog. Hajóépítő Egyetem? Nem semmi! Kati (2015.05.22. 12:15) Novgorod
  • Néne: Katikám boldog születésnapot kívánunk Nénéék (2008.07.28. 15:25) Munkanap
  • Csuti: Mostmár borzasztóan haragszok magamra, hogy nem férek el a bőröndödben :))) Csók, Hugi (2008.07.28. 11:34) Sablino
  • Tamás Katalin: Szia Katám! Atitól tudom, hogy hol és mit csinálsz.Ez nagyon jó, akár publikálhadnád is, olyan cso... (2008.07.21. 18:25) Találkozó Olgával

Péter-Pál erőd II.

2008.07.12. 20:34 Petyerburg

 


View Larger Map

A szivárványon kívül ezeket láttam a parkból, ahol pihengettem.

Tengerészeti múzeum:
 
 

 

És a Péter-Pál székesegyház kimagasló tornya a Péter-Pál erődből, a Néva túlpartján.

 

 

 

Innen átsétáltam a Birzsevoj hídon, hogy bemenjek a Péter-Pál erőd területére. Rögtön a híd után parkol egy nagyon szép, fából készült, díszes hajó, amelyben étterem és konditerem működik:

 

 

 

A háttérben a hadtörténeti múzeum, és a Péter-Pál erődbe vezető fahíd. A Péter-Pál erődről azt kell tudni, hogy Nagy Péter utasítására 1703-ban kezdték építeni. Ez a város alapításának időpontja is, tehát ez a legrégebbi épület, az akkori város központja. Eredetileg fából készült az épület, később Domenico Trezzini tervei alapján építették át kőből. Kényszermunkások és rabok százait dolgoztatták itt halálra, hogy létrejöhessen ez a remekmű. Számos bástyája és téglafala igen impozáns látvány, napsütésben, amikor kontrasztot alkot a Néva vizének kékjével, és a nagyon zöld fű színével. Az erődöt a Néva felől megkerülve kiváló kilátás nyílik a túlpartra, ahol az imént pihentem, konkrétan:
- a szökőkút mögül kimagasló Szent Izsák székesegyház, mellette az egyik Rostrum oszlop, valamint a Tengerészeti Múzeum (balról jobbra),
 
 

 

- és az Ermitázs óriási épülete

 

 

 

A parton továbbhaladva az erőd előtt jelenleg (szabad)strand működik, ahogy – főleg a gyerekek – fürdenek is a nem túl tiszta vízben.

 

 

 

Végül a Néva-kapun léptem be az erődbe, amit neveznek Halálkapunak is, mert az elítélteket, foglyokat ebből a kikötőből vitték a kivégzésre, vagy kényszermunkára. 1784 és 1787 között épült a kapu, funkciójának megfelelően színtelen, szürke. A kapuban több jelzés is van arra vonatkozóan, hogy árvizek idején meddig ált a víz. Elég magasan, kb. a  kapu alsó egyharmadáig.
 

 

Bent az erődben egy hangulatos kisvárosba érünk, múzeumokkal, amelyek már zárva voltak sajnos. A legfőbb látványosság, tényleg gyönyörű a barokk Péter-Pál székesegyház, szintén Trezzini 1712-es tervei alapján. A toronyról le sem tudom venni a szemem, olyan kecses, keskeny, és az arany borítás csillog-villog, szikrázik a napsütésben. Az egész épület is nagyon rendbe van hozva. Bent mise, látványosságként már zártak, csak bekukkantani tudok.

Elsőként a harangtorony épült fel, ahonnan jó kilátás nyílt a városra, Nagy Péter innen ellenőrizte az építkezéseket. A székesegyház épülete 1733-ra épült fel, de 1756-ban megrongálódott egy villámcsapás következtében. Az 1960-as évekig, a tévétorony megépítéséig ez volt a város legmagasabb építménye. Péter halála után, 1725-től a székesegyházban kapott helyet a cári kripta, három cár kivételével mindet itt temették el.
 

És szemből:

 

Végül a Szent Péter kapun át hagyom el az erődöt, és hazasétálok. Ez a főkapu, ismét Trezzini (átépítése) eredménye. A domborművön allegória, Péter éppen győzelmet arat XII. Károly svéd király felett.

 

 

Szólj hozzá! · 3 trackback

Címkék: utazás orosz oroszország szentpétervár péter pál erőd

A bejegyzés trackback címe:

https://petyerburg.blog.hu/api/trackback/id/tr72565349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: agen sbobet 2019.02.23. 03:38:37

Stephen King 10 legjobb könyve - KönyvesBlog

Trackback: read this post from Luo 3 2019.02.07. 06:05:31

Magyarországon a rapkultúra is egyre csak szegényedik - #Konzervtelefon

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása