HTML

Szentpétervár 2008

Kedves olvasóim! Köszönöm a biztató hozzászólásokat, kommenteket! Írjatok, kérdezzetek bátran! Azoknak, akik még nem használták a GoogleMaps-et: a beillesztett műholdképek nagyíthatók / kicsinyíthetők (a térkép bal felső sarkában látható vezérlő gombokkal (+/-)) és az egérrel mozgatni lehet minden irányba! Több pontot fogok megjelölni rajtuk, amelyekre rá lehet kattintani! Így láthatjátok, hogy hol lakom, hova járok suliba és hol strandolok :) Mindez elérhető a Linkblogból is, ezen szövegdoboz alatt kb. 15 centivel :)

Friss topikok

  • Fertótám: Kati, ugye szólíthatom így? 1972-ben voltam hét hétig Szentpéterváron, építőtáborban. Nem sokat do... (2016.05.28. 16:13) Puskin múzeum
  • Petyerburg: Kedves Sándor! Örülök, ha kedves emlékeket idézett a blog. Hajóépítő Egyetem? Nem semmi! Kati (2015.05.22. 12:15) Novgorod
  • Néne: Katikám boldog születésnapot kívánunk Nénéék (2008.07.28. 15:25) Munkanap
  • Csuti: Mostmár borzasztóan haragszok magamra, hogy nem férek el a bőröndödben :))) Csók, Hugi (2008.07.28. 11:34) Sablino
  • Tamás Katalin: Szia Katám! Atitól tudom, hogy hol és mit csinálsz.Ez nagyon jó, akár publikálhadnád is, olyan cso... (2008.07.21. 18:25) Találkozó Olgával

Szennaja tér

2008.07.17. 19:53 Petyerburg

Ma új tanárnőnk volt, mert a csütörtök-pénteki tanárnőnk elment szabadságra. Negyed órát késett, mert rossz termet írtak fel neki. Mikor bementünk a titkárságra, hogy nincs tanár, megkérdezték, hogy voltunk-e egyáltalán a teremben, ahol az óra kellene legyen, majd azt mondták, hogy talán csak késik. Kedvesek. De végül előkerült.

Sokkal lassabb, mint a másik tanár volt, könnyebb követni. Édes volt, mert amikor új szavakat tanultunk, akkor igazi orosz példákat hozott. Pl. valakit levetkőztetni, erre az volt a példa, hogy az orosz férj sok vodkát iszik, hazaér részegen, és a felesége kell levetkőztesse, mint egy gyereket. Hasonló jó példa következett a "veszekedni" és a "kibékülni" szavakra is :)

Óra után a Szennaja térre mentünk marsrutkával (350, 124 vagy 186 jó). Beni a neten összeszedett egy orosz egyetemistát, aki angolt akar gyakorolni, és megmutatja nekünk a várost, vele találkoztunk a Szennaja téren. Ebédeltünk egy palacsintát (jó nagy, gombásat), majd találkoztunk Alexanderral (Szása). A srác kb. 22 éves, matek-mechanika szakos, PhD hallgató. Olyan is volt. Érdeklődő, nagyon kedves, elég gyenge angoltudással és elég elveszett volt. Például eltévedt, ami már nekem sem szokásom ebben a városban.

Ami a vicces volt, hogy az oroszok általában nem segítőkészek, de most, hogy Szásával voltunk, ketten is megkérdezték, hogy segíthetnek-e útbaigazítással. Vicces.

Megnéztük a Marinnyeszkij Színházat, azután az Új Hollandia nevű helyet. Ez egy háromszög alakú, mesterséges sziget, amit korábban - még Nagy Péter idejében - alakítottak ki, (hadi)hajógyártás céljából, a közepén medencék találhatók a hajók tesztelésére. Mivel korábban hadi célokra használták, nem lehet bemenni a szigetre civileknek. Most egy operaszínházat építenek rajta. Egy régi épület található ott, és egy kapu, amin kihajózhattak a szigetről, benőve fákkal, ezért elég szép látványt nyújt.

Ezen a ponton eleredt az eső, és végig esett. Ismerős helyek felé vettük az irányt (a Palota tér felé), majd egy kávézóba beültünk száradni és beszélgetni. Szását nagyon érdekelte minden: hogy van ez és az Amerikában és Magyarországon, politika, egészségügy, gazdaság, illetve, hogy mit gondolunk mi az oroszokról és Oroszországról. Elég kritikus volt a saját politikájukat illetően, ami szerinte a stabilitásra törekszik, pedig a reformokra kellene, emiatt nincs középréteg, csak nagyon leszakadtak és nagyon gazdagok.

Kérdeztem tőle, hol lehet jegyet venni a keddi Gogol Bordello koncertre, de azt mondta, hogy ha valahol, akkor a színházi pénztár nevezetű kioszkokban. Nos, magamtól is ott próbáltam, és még sosem hallottak róluk.

Befizettem a vasárnapi Novgorodi kirándulásra, amin sok diák ott lesz az egyetemről.

Szólj hozzá!

Címkék: orosz oroszország szentpétervár új hollandia szennaja tér

A bejegyzés trackback címe:

https://petyerburg.blog.hu/api/trackback/id/tr21573187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.