HTML

Szentpétervár 2008

Kedves olvasóim! Köszönöm a biztató hozzászólásokat, kommenteket! Írjatok, kérdezzetek bátran! Azoknak, akik még nem használták a GoogleMaps-et: a beillesztett műholdképek nagyíthatók / kicsinyíthetők (a térkép bal felső sarkában látható vezérlő gombokkal (+/-)) és az egérrel mozgatni lehet minden irányba! Több pontot fogok megjelölni rajtuk, amelyekre rá lehet kattintani! Így láthatjátok, hogy hol lakom, hova járok suliba és hol strandolok :) Mindez elérhető a Linkblogból is, ezen szövegdoboz alatt kb. 15 centivel :)

Friss topikok

  • Fertótám: Kati, ugye szólíthatom így? 1972-ben voltam hét hétig Szentpéterváron, építőtáborban. Nem sokat do... (2016.05.28. 16:13) Puskin múzeum
  • Petyerburg: Kedves Sándor! Örülök, ha kedves emlékeket idézett a blog. Hajóépítő Egyetem? Nem semmi! Kati (2015.05.22. 12:15) Novgorod
  • Néne: Katikám boldog születésnapot kívánunk Nénéék (2008.07.28. 15:25) Munkanap
  • Csuti: Mostmár borzasztóan haragszok magamra, hogy nem férek el a bőröndödben :))) Csók, Hugi (2008.07.28. 11:34) Sablino
  • Tamás Katalin: Szia Katám! Atitól tudom, hogy hol és mit csinálsz.Ez nagyon jó, akár publikálhadnád is, olyan cso... (2008.07.21. 18:25) Találkozó Olgával

Érkezés Szentpétervárra

2008.07.07. 20:47 Petyerburg

Fel ora kesessel indult a repulo, egy TU-154, ami otthon mar tortenelem. Mellettem egy magyar fiu ult, Zoli, aki szinten egy honapos orosz tanfolyamra jott Szentpetervarra.

A Pulkovo-2 egy mini repuloter, harom lepessel korbejarhato. Nem volt tomeg. Helyi ido szerint ejfel volt es szimte teljesen vilagos, viszont napkozben esett es csupan 13 fok volt a homerseklet.
Egy fiatal srac vart ram nevtablaval. Egy egesz mikrobusz es egyedul voltam utas. Le is fotozott a repuloter elott (háttérben teljes méretben látszik a Pulkovo-1 felirat). 
 


 


 

Otsavos uton es egy monumentalis, gyonyoruen kivilagitott, modern hidon mentunk at a Nevan, ami nagyom szeles, sokkal szelesebb, mint a Duna Pestnel.

 

A hid utan megallitottak a rendorok, de nem volt probléma.
Utkozben - vegig a Neva mellett - szamos regi, diszes, felnyithato hid mellett mentunk el. Ki voltak vilagitva, pedig eleg vilagos volt amugy is.
 
A haziasszonyom 60-hoz kozeli, szokitett iro-tanar-muvesz. Valami problema van a labaval, jarokeretet hasznal.
A lakas egy tombhazban, de ketszintes. A melegviz rendszert eppen javitjak, ezert csak hideg viz van. Az egesz lakas mintha felujitas alatt lenne, de az ember ugy erzi, ez nem atmeneti, hanem allandosult helyzet. A lakas lepukkant, foleg a nyilaszarok, kilincsek. A butorok szebb napokat lattak. A furdoszoba fel van ujitva.
 
Szinte mindent ertek, amit mond, beszelni kevesse tudok, de ez nem is hianyzik neki, latszik, hogy hianyzik, akihez szoljon. A 87 eves edesanyjaval lakik, aki egeszseges, de nem beszel szinte semmit es nem is csinal semmit.
Ha valamit nem ertek, korulirja, vagy mutogatja. Allergias a szunyogokra - ha eg a lampa, ne nyissam ki az ablakot. Mar almos, de csak mondja. Ez a legjobb nyelvlecke. Ket gyereke van es ket unokaja. A ferjerol nem mond semmit.
Az egesz lakasban muveszek laknak. O konyveket es cikkeket ir festokrol es a portrek pszichologiajarol. Emellett oroszt tanit.
 
Hetfo reggel, peksuti es fekete tea. Tenyleg ugy csinalja, hogy egy deci nagyon erosre fozott fekete teat felont egy deci forro vizzel. A bornak lathatoan orul. Elmondja, hogy jutok el az egyetemre.
A metrot konnyen megtalalom.
Kb. tiz bankautomata van. Kinezem, amelyik mukodik, de nekem nem ad penzt. A masodik mar ad. A kasszanal magneskartyat kerek, ez feltoltheto. A masik megoldas a zseton, nem akarok azzal benazni.
A metro oriasi, de nagyon zsufolt. Muszaj durodni, mert tolnak. Lehet, hogy atallok mikrobuszra (marsrutka). Az atszallas oke, a megallokat bemondjak. Feljonni a mozgolepcson egy orokkevalosag, nagyon melyen vagyunk.
Erzesre elindulok az egyik iranyba, csoporog az eso. Kellemes setaloutca. Eppen az egyetemnel lyukadok ki a partra. Ez az egyetem épülete:
 

 

Tesztet kell irnom, hogy beosszanak csoportba. Az eleje egyszeru, aztan mar csak tippelek. Sok a kinai diak. 170 kerdes, elvileg egy ora van ra, de hagyjak, hogy befejezzem masfel ora alatt. Pont ebedszunet, mire vegzek, egy ora mulva lesz eredmeny.

 

 
Teszek egy rovid setat a Néva partján, de elkezd cseperegni az eso. Ilyen a kikötő a Vasziljevszkij szigetről:
 


 

Aztan egy orat varok a regisztraciora, miutan megkapom a teszteredmenyt (56℅). Mindenki egyedi elbiralas ala esik, min. 20 perc egy hallgato. Van itt olasz, japán, bosnyak, angol is.

Szólj hozzá!

Címkék: nyelvtanulás utazás orosz szentpétervár

A bejegyzés trackback címe:

https://petyerburg.blog.hu/api/trackback/id/tr32557817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása